A kereskedési eredmények javítása a volumen használatával

A volumen (forgalom) egy mérőszám, ami azt mutatja, hogy az adott tőzsdei eszközzel milyen mennyiségben kereskedtek bizonyos időintervallumon belül. Nagyon hatékony eszköz, de sokszor a kereskedők nem foglalkoznak vele eléggé, pont az egyszerűsége miatt. A volumen információ szinte bárhol elérhető, de csak a kereskedők kis százaléka használja fel az eredmények növelésére, és a kockázatok csökkentésére.

Minden vevőnek, aki részvényt szeretne vásárolni a tőzsdén, szüksége van egy eladóra, aki pont meg akar válni a részvényeitől. Ugyanúgy fordítva, ha valaki el szeretné adni a részvényeit akár profit realizálás, akár a további veszteségek elkerülése miatt, szüksége van egy vevőre. Ezek a folyamatos harcok a vevők és az eladók között a minél jobb ár eléréséért apró mozgásokat okoznak az árfolyamban rövid távon, amelyekből kialakulnak a hosszabb távú trendek.

Segítségek a volumen használatához

Amikor egy eszköz volumenét elemezzük, vannak bizonyos technikai segítségek, amelyek segítenek meghatározni, hogy az adott mozgás mennyire erős, vagy gyenge. Mint kereskedők, folyamatosan arra törekszünk, hogy inkább az erős mozgásokba szálljunk be, és elkerüljük a gyengébb árfolyammozgásokat, vagy a gyenge mozgás esetén az ellenkező irányba keressünk beszállót. Ez természetesen nem egy olyan szabály, ami kivétel nélkül igaz, de általánosságban egy jól működő támpont.

Volumen és piaci érdeklődés

Egy növekvő piacon növekvő volument láthatunk. A vevőknek növekvő számokra és lelkesedésre van szükségük, hogy egyre feljebb nyomhassák az árakat. A növekvő ár és a csökkenő volumen az érdeklődés hiányát mutatja, ami a közelgő fordulat jele lehet. Lehet, hogy először kicsit nehéz a gondolkozásodat átállítani ebbe az irányba, de megéri. Tény, hogy egy árfolyam csökkenés, vagy növekedés kevés forgalommal nem egy erős jelzés. Az árfolyam mozgása nagy volumen mellett erősebb jelzés, mint az, hogy a részvény fundamentális adatai közül valamelyik megváltozott.

volumen

Kimerülési mozgások és a volumen

Az emelkedő, vagy csökkenő piacon rendszerint látunk kimerülési mozgásokat. Ezek éles elmozdulások az árfolyamban, a volumen hirtelen megugrásával kombinálva, ami a trend lehetséges végét jelöli. Azok a befektetők, akik eddig csak vártak egy emelkedésnél, és félnek attól, hogy kimaradnak a trendből, beugranak a csúcson, ezzel kimerítve a vevők számát. Egy csökkenés aljánál pedig a folyamatosan csökkenő ár végül kikényszeríti a kereskedők számának a hirtelen növekedését, ami a volatilitás és a volumen megugrását eredményezi a trend vége előtt. Ezekben az esetekben a megugrás után egy visszaesést látunk a volumenben.

Bika jelzések

A volumen nagyon hasznos lehet a bika jelzések azonosításában is. Vegyük például azt a szituációt, hogy az árfolyam csökkenése közben a volumen megnő, aztán az árfolyam elkezd emelkedni, amit újra egy csökkenés követ. Ha az árfolyam az utóbbi csökkenés végén magasabban marad, mint az előző mélypont, és a kereskedési mennyiség csökken, akkor nagy valószínűséggel bika jelzésről beszélhetünk.

Volumen és trendforduló

Egy viszonylag hosszú emelkedő, vagy csökkenő trend végén, ha az árfolyam elkezd nagyon szűk sávban mozogni magas volumen mellett, az általában a trendforduló jelzése.

Volumen és kitörések, vagy fals kitörések

Egy csatornából, vagy más alakzatból való kitörés esetén a volumen növekedése eredményez egy erőteljes mozgást. Kis változás a volumenben, vagy csökkenő mennyiség a kitörés közben az érdeklődés hiányát mutatja, és növeli a fals kitörés esélyét.

Volumen történet

A jelenlegi volument mindig a múltban hozzánk viszonylag közel álló adatokkal érdemes összehasonlítani. Nem sok értelme van a mai volument az 50 évvel ezelőttihez hasonlítani, mert túl sok tényező változott azóta. Minél közelebb áll hozzánk időben az adat, annál relevánsabb információt kapunk.

Volumen indikátorok

A volumen indikátorok matematikai formulák, amelyeket a leggyakrabban használt grafikonok vizuálisan megjelenítenek. Minden indikátor egy kicsit eltérő formulát használ, ezért minden kereskedőnek meg kell találnia azt az indikátort, ami a leginkább megfelel az ő megközelítésének és stílusának. Az indikátorok használata nem feltétlenül szükséges, de sokat segíthetnek a kereskedési döntések meghozásában. Nagyon sok kereskedési mennyiség jelző  indikátor létezik, a következő néhányat példaként mutatjuk be, hogy szemléltessük a használatukat.

On-Balance Volume (OVB):

Az OBV egy egyszerű, de hatékony indikátor. Az előző napi értékhez mindig hozzáadódik a volumen, ha az árfolyam magasabban zárt, ha pedig alacsonyabban zár, akkor a mennyiség kivonódik belőle. Az indikátor értéke kevésbé érdekes, inkább az irányára kell fókuszálni. Használhatjuk a kitörések megerősítésére, vagy a divergenciák azonosítására. Például, ha az árfolyam emelkedik, de a mennyiség kisebb mértékben nő, vagy éppen csökken.

volumen

Chaikin Money Flow:

A CMF indikátorban ugyanúgy felfedezhetünk divergenciákat, mint az OVB esetében, viszont a CMF fő erőssége, hogy információt ad nekünk a vevői és az eladói nyomás erejéről. Az indikátor jelzéseiből három fő következtetést vonhatunk le:

  • Vételi nyomást mutat, ha az érték nullánál nagyobb
  • Minél hosszabb ideig tartózkodik nulla felett, annál nagyobb az esélye egy fenntartható emelkedő trendnek.

Minél magasabb az érték, annál erősebb a vételi nyomás. A 0,25 feletti érték már erős vételi nyomást jelez az adott eszköz piacán.

volumen

Klinger Volumen Oszcillátor:

A nulla alatti és feletti fluktuáció számos kereskedési jelzés leképezésére használható. A Klinger Oszcillátor összesíti a jelen lévő keresletet és kínálatot egy adott időperióduson belül. Megmutatja nekünk a pénzáramlást hosszú távon, de elég szenzitív ahhoz, hogy a rövidebb távú fluktuációkat is megmutassa. Az indikátor vonala, és egy szignál vonal keresztezését figyeljük, és nagyjából hasonlóan működik, mint például az MACD. Ha felülről lefelé metszi a szignálvonalat, az általában eladási jelzés, ha alulról felfelé, az vételi.

volumen

Az eddigieket összegezve a volumen egy nagyon hasznos eszköz, ami sokat segíthet az eredmények növelésében, és egyúttal a kockázatok kontroll alatt tartásában. Megkönnyíti a trendfordulók azonosítását, és a fals jelzések kiszűrését. Sokféle technika létezik a kereskedési mennyiség adatainak a felhasználására, és a különböző volumen alapú indikátorok nagyban megkönnyíthetik a döntések meghozatalát.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

RSI és EMA Forex stratégia

Az RSI és EMA indikátorokat kombináló rövid távú stratégia egyszerű, de mégis nagyon hatékony, mivel ezek az indikátorok világszerte népszerűek, és rengetegen kereskednek a jelzéseik alapján. Ha elsajátítod ezt a stratégiát, rengeteg időt tudsz megspórolni, … Olvass tovább

IQoption

IQoption vélemény Az IQoption is a népszerűbb brókerek közé tartozik Magyarországon, ezért úgy gondoltuk, hogy nem maradhat ki a véleményezett cégek közül. Próbáltunk minél inkább ügyfél szemmel tekinteni rájuk, és így írni egy pár sort … Olvass tovább

Optionfair

Optionfair vélemények Ez a bróker ma már egyáltalán nem tartozik a legnépszerűbb szolgáltatók közé Magyarországon, de volt néhány nagyon jó éve. Úgy 2013 és 2016 között (de lehet, hogy csak 2015), amikor Magyarországon a legnépszerűbb … Olvass tovább