Trendek

A kereskedés egyik alapja a trend, tehát az alapvető irányok meghatározása. Megkülönböztetünk emelkedő (bika piac), csökkenő (medve piac), és oldalazó trendet. Különböző idősíkokon vizsgálva az adott eszközt, különböző trendeket állapíthatunk meg. Tehát lehet, hogy 1 perces gyertyákon emelkedő, de 5 percesen oldalazó, 15 percesen pedig talán épp csökkenő az irány. Az adott kereskedési eszköznek nincs egy alapvetően meghatározható trendje, mindig csak egy adott idősíkon vizsgálva értelmezhető.

Alapvetően a trend kereskedés egy nagyon régi módszer. Természetesen bármelyik eszköz grafikonját megvizsgálva azt fogjuk látni, hogy különböző emelkedő és csökkenő időszakok váltják egymást. Az, hogy egy emelkedésnek vagy egy csökkenésnek pontosan hol lesz vége, nehéz megmondani előre, viszont különböző eszközökkel nagyobb szeleteket vehetünk ki a piacból.

Az emelkedés és a csökkenés is periodikus. Mindig meg kell vizsgálni, hogy az adott trendnek mi a dinamikája, hol vannak a korrekciók, milyen gyakorisággal stb. Erre egyébként vannak jól használható indikátorok. Például az Elliott hullám elmélet pont ebben tud segíteni, de ezen kívül számtalan másik eszköz lehet a segítségünkre. Első lépés mindig az, hogy ismerjük fel a grafikonon a lehetőséget, határozzuk meg pontosan a mozgási sávot és erősítsük meg az elméletünket.

 

Emelkedő trend

Emelkedő trendekEbben az esetben, ha megvizsgáljuk az egymást követő csúcsokat és mélypontokat, emelkedő értékeket kapunk. Egy trend csak addig emelkedő, amíg az adott csúcs magasabban van, mint az előző, és ugyanez igaz a mélypontokra. Ez a trendek beazonosításának legegyszerűbb módja.

 

Csökkenő trend

Csökkenő trend
Az emelkedővel pont ellentétes, tehát egyre csökkenő csúcspontok, és mélypontok követik egymást. Addig beszélhetünk egyértelműen csökkenő trendről, amíg az adott mélypont alacsonyabban van, mint az előző. A tőzsdén az esések általában valamennyivel intenzívebben, és gyorsabban zajlanak le, mint az emelkedések, de ez nem törvényszerű.

 

Oldalazó trend

Oldalazás
Míg az előző kettőnél az árfolyam egy emelkedő, vagy egy csökkenő csatornában mozog, addig az oldalazásnál egy vízszintes támasz, és ellenállás szint határolja be a mozgást, melyek egymással nagyjából párhuzamosak. Ennek értelmében az egymást követő csúcspontok és mélypontok közel azonos szinten vannak.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

eToro vélemény

Erről a brókerről is írtunk egy ilyen cikket, hogy a neten található sok eToro vélemény ne kavarjon össze. Főleg, ha nincs túl sok időd utánajárni, hogy mit gondol a többség a platformról és a megbízhatóságról. … Olvass tovább

Pénzkeresés online

Amikor vállalkozásba kezdesz, akkor tudat alatt több dolgot is vállalsz. Pénzkeresés online egy vállalkozási forma is lehet, ugyanis tenni kell azért, hogy legyen belőle bevételed: 1) Nincs hétvége 2) Ki kel lépned a komfort zónádból … Olvass tovább