Alakzatok

A tőzsdei mozgások rendszeresen ismétlődnek. Kereskedők milliói figyelik ezeket a visszatérő mozgásokat, gyakran ezek alapján kereskednek, ezért a tőzsdei alakzatok önbeteljesítő jóslatként működnek. Az alább bemutatott alakzatokat érdemes figyelni, mert gyakran előfordulnak, és viszonylag megbízható jelzést adnak. A trend folytatódását, vagy éppen a trend megfordulását jelzik előre.

 

Csökkenő háromszög

tőzsdei alakzatok

Ez a háromszög egy esést előre jelző alakzat. Az árfolyam mozgása egy háromszög alakú csatornába szorul, a volatilitás egyre csökken, majd általában lefelé tör ki az alakzatból, és csökkenő trend következik. Az alsó (támasz) vonal vízszintes, a felső (ellenállás) vonal lefelé mutat.

 

Emelkedő háromszög


Az előzővel ellentétben egy emelkedést előrejelző alakzat. Az árfolyam általában felfelé tör ki belőle, amit rendszerint intenzív árfolyam mozgás követ. A felső vonal (ellenállás) vízszintes, az alsó (támasz) felfelé mutat. A tőzsdei alakzatok közül ez az egyik legismertebb.

 

Szimmetrikus háromszög

tőzsdei alakzatok

Ebben az esetben a szűkülő háromszög szárai szimmetrikusak. A kitörés iránya nem megjósolható, bármelyik irányba megtörténhet, de az árfolyam általában a kitörés irányába halad tovább. A tőzsdei alakzatok között ez is egy egyszerű példány.

 

Dupla tető

Ha a vevők megtorpannak, és az ellenállás szint másodszor is megállítja az árfolyam emelkedését, majd a trend csökkenőbe fordul, dupla csúcs alakzatról beszélünk. Gyakran kialakul hosszan tartó emelkedő trendek végén, és egyértelmű jelzést ad.

 

Dupla alj

tőzsdei alakzatok

Az előzővel pont ellentétesen, az eladói nyomás csökken, és a vevők kerekednek felül. Az árfolyam csökkenését kétszer megállítja a támasz szint, majd emelkedő trend veszi kezdetét.  Az előzővel együtt nagyon népszerűek a tőzsdei alakzatok között.

 

Zászló


Egy megbízható alakzat, mely a trend folytatódását vetíti előre. Egy erőteljesebb elmozdulást követő korrekció során az árfolyam egy szűk csatornában pattog, mielőtt kitörne belőle, hogy folytassa az útját az előző trend irányába. Emelkedő trendnél a csatorna, tehát a zászló enyhén lefelé mutat.

 

Fej és vállak

tőzsdei alakzatok
Ismét egy trendfordulót jelző a tőzsdei alakzatok között. Az alakzat oldalsó ívei alkotják a vállakat, a középső a fejet. Nem mindig szimmetrikus, a vállak gyakran eltérő magasságban vannak egymáshoz képest, sőt, akár több váll is kialakulhat. Inverz formában is kialakulhat, ebben az esetben természetesen egy csökkenő trend végén fordul át emelkedőbe az árfolyam.

 

 

 

 

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Tőzsde vs. Szerencsejáték

Miért jobb az online tőzsde, mint a szerencsejáték? A legtöbbünk számára, akik már tőzsdézünk egy ideje, ez teljesen egyértelmű. Sokáig nem is gondoltam, hogy ilyesmiről írnom kellene, hiszen a szerencsejáték, ahogy a nevében is benne … Olvass tovább

Háromszög stratégia

Az egyik legegyszerűbb és legkönnyebb stratégia, ami segíthet a tőzsdei kereskedőknek az árfolyam irányának meghatározásában a háromszög stratégia. Amikor az árfolyam emelkedik, gyakran kialakul egy emelkedő háromszög alakzat, és amikor csökken, egy csökkenő háromszög alakzat. … Olvass tovább

Trix indikátor

 A Trix indikátor használata A TRIX indikátor viszonylag újnak számít, 1980-ban publikálták. Az MACD-hez hasonlóan a 0 vonal körül ingadozik, és a trend változásait mutatja. Mivel többszörösen simított mozgóátlagokból számít rendkívül megbízható jelzéseket ad, és … Olvass tovább