Alakzatok

A tőzsdei mozgások rendszeresen ismétlődnek. Kereskedők milliói figyelik ezeket a visszatérő mozgásokat, gyakran ezek alapján kereskednek, ezért a tőzsdei alakzatok önbeteljesítő jóslatként működnek. Az alább bemutatott alakzatokat érdemes figyelni, mert gyakran előfordulnak, és viszonylag megbízható jelzést adnak. A trend folytatódását, vagy éppen a trend megfordulását jelzik előre.

 

Csökkenő háromszög

tőzsdei alakzatok

Ez a háromszög az esést előre jelző tőzsdei alakzatok közé sorolható. Az árfolyam mozgása egy háromszög alakú csatornába szorul, a volatilitás egyre csökken, majd általában lefelé tör ki az alakzatból, és csökkenő trend következik. Az alsó (támasz) vonal vízszintes, a felső (ellenállás) vonal lefelé mutat.

 

Emelkedő háromszög


Az előzővel ellentétben egy emelkedést előrejelző alakzat. Az árfolyam általában felfelé tör ki belőle, amit rendszerint intenzív árfolyam mozgás követ. A felső vonal (ellenállás) vízszintes, az alsó (támasz) felfelé mutat. A tőzsdei alakzatok közül ez az egyik legismertebb.

 

Szimmetrikus háromszög

tőzsdei alakzatok

Ebben az esetben a szűkülő háromszög szárai szimmetrikusak. A kitörés iránya nem megjósolható, bármelyik irányba megtörténhet, de az árfolyam általában a kitörés irányába halad tovább. A tőzsdei alakzatok között ez is egy egyszerű példány.

 

Dupla tető

Ha a vevők megtorpannak, és az ellenállás szint másodszor is megállítja az árfolyam emelkedését, majd a trend csökkenőbe fordul, dupla csúcs alakzatról beszélünk. Gyakran kialakul hosszan tartó emelkedő trendek végén, és egyértelmű jelzést ad.

 

Dupla alj

tőzsdei alakzatok

Az előzővel pont ellentétesen, az eladói nyomás csökken, és a vevők kerekednek felül. Az árfolyam csökkenését kétszer megállítja a támasz szint, majd emelkedő trend veszi kezdetét.  Az előzővel együtt nagyon népszerűek a tőzsdei alakzatok között.

 

Zászló


Egy megbízható alakzat, mely a trend folytatódását vetíti előre. Egy erőteljesebb elmozdulást követő korrekció során az árfolyam egy szűk csatornában pattog, mielőtt kitörne belőle, hogy folytassa az útját az előző trend irányába. Emelkedő trendnél a csatorna, tehát a zászló enyhén lefelé mutat.

 

Fej és vállak

tőzsdei alakzatok
Ismét egy trendfordulót jelző a tőzsdei alakzatok között. Az alakzat oldalsó ívei alkotják a vállakat, a középső a fejet. Nem mindig szimmetrikus, a vállak gyakran eltérő magasságban vannak egymáshoz képest, sőt, akár több váll is kialakulhat. Inverz formában is kialakulhat, ebben az esetben természetesen egy csökkenő trend végén fordul át emelkedőbe az árfolyam.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

A Stochastic indikátor

A stochastic indikátor napjaink talán leggyakrabban alkalmazott indikátora, és meglehetősen hatékony működése is ennek köszönhető, hiszen ha egy indikátor alapján nagy számú kereskedő nyit vételi vagy eladási pozíciókat, akkor ennek az indikátornak a jelzései önbeteljesítő … Olvass tovább

Adatkezelés

1.  Tájékoztató célja, hatálya Az adatkezelési tájékoztató célja, hogy rögzítse a binarisoktatas.com weboldal üzemeltetője által alkalmazott adatvédelmi és -kezelési elveket, amelyet az üzemeltető, mint Adatkezelő magára nézve kötelező erővel ismer el. Az adatkezelési tájékoztató egyes pontjainak kialakításakor … Olvass tovább

ATR indikátor

Az Average True Range, azaz ATR indikátor a tőzsdei termékek árfolyamának volalitását mérő indikátor. Jelzései korlátozottan alkalmazhatóak az árfolyam mozgások irányára vonatkozóan. Az ATR indikátor számítás Az ATR számítása során először meghatározzuk a True Range … Olvass tovább