Mi is az a tőzsde?

A tőzsde kialakulása

A 15.-16. században az Európai kereskedelem egy gyökeres és strukturális változáson esett át. A luxus termékeken, mint a fűszerek, arany és selyem mellett, megjelentek a mezőgazdasági, illetve a kézművesipari tömegtermékek. Ennek eredményeképpen kialakult a kereskedők nemzetközi piacokért való versenye. Természetesen nem csak egyes országok kereskedői vetélkedtek egymással, hanem a nagyobb haszon iránti vágy miatt, mindenki előnyt akart kovácsolni a többiekkel szemben. Ebben az időszakban a holland és flandriai városok óriási ütemben kezdtek el fejlődni. Ez volt a tőzsde kialakulásának előzménye.

tőzsde

Az első hivatalos börze a 15. században Flandriában, Brugge-ben alakult ki, és a kereskedők annak a tekintélyes kereskedőcsaládnak a háza előtt gyülekeztek, amelynek neve a “van der Burse” volt. A “burse” holland szó jelentése erszény vagy pénzeszsák, amely kereskedői közvetítéssel került át más európai nyelvekbe “elfekvő készletek értékesítése” jelentéssel. A magyar nyelvben börzeként ismerhetjük.

Az világ első értéktőzsdéje a hollandiai Amsterdamban jelent meg, ahol a kereskedők egy legenda szerint egy fűzfa alatt jelentek meg. A kereskedők ott kötötték meg üzleteiket a különböző országok vert pénzeire és más raktárakban vagy hajókon lévő áruk jelzálogleveleire.

Amikor 1602-ben a Holland Kelet-indiai Társaság kibocsátotta első részvényeit, a kereskedők már külön, erre a célra létrehozott csarnokokban kereskedtek. A tőzsde szó jelentése “áruknak – áruminták vagy szabvány alapján – és értékpapíroknak tömeges, rendszerint spekulációval járó adásvételére létesített intézménye”.

Elterjedése

A következő században a világkereskedelem központja Londonba helyeződött át. Körülbelül erre az időszakra datálják, amikor a tőzsdék gazdasági jelentősége átlépte az egyes országok határait is.

Royal Stock Exchange, a domináns tőzsde

Ez volt kétszáz éven át a legnagyobb értéktőzsde, árainak alakulása alapjaiban befolyásolta az európai kontinens fejlődő pénz- és tőkepiacainak helyzetét. Végül a 20. század közepén elveszítette vezető szerepét, mert mind a new york-i, mind pedig a tokió-i tőzsde túlemelkedett rajta.

A tőzsde napjainkban

Napjain legnagyobb tőzsdéje az amerikai NYSE, amelynek forgalma meghaladja az 5000 milliárd dollárt, és közel 2300 különböző részvényt jegyeznek rajta. Itt nem csak a amerikai, de más kontinensen található papírokat is jegyeznek. A nagy tőzsdéken kívül rengeteg tőzsde létezik, más-más forgalommal.

Azonban New York-ban egyre nagyon teret nyer az OTC-részvények számítógépes elektronikus piaca a Nasdaq, amelynek forgalma a londoni tőzsde forgalmához közelít. Majdnem 35000 papírral kereskednek, azonban az NYSE-hez viszonyítva árai jóval alacsonyabbak, így a dollárban mért forgalma is kevesebb.

A tőzsde fajtái

Árutőzsde

Értéktőzsde, ezen belül létezik Deviza- és Értékpapírtőzsde

Hírpiac

A tőzsde működése

A tőzsdei ügyleteket szerződéses, tőzsdei kereskedési joggal rendelkező felek a tőzsdén forgalmazott árukra kötnek. A tőzsdén információs táblák mutatják a legfontosabb tudnivalókat, mint az árfolyam vagy a különböző ajánlatok. Az ügyleteket szóban vagy számítógépen lehet megkötni, ahol a tőzsdei levezető a megjegyzés után kiállítja a kötjegyet, majd a tőzsdei nap végén megköttetik a szerződés.

A tőzsde a helyettesíthető tömegáruk koncentrált piaca, ahol szervezett keretek között, meghatározott szokások szerint történik a kereskedelem.

tőzsde

Tőzsdei kereskedési formák

Teljesen átalakult a piac napjainkra és már főleg online köttetnek a kereskedések különböző brókereknél. Jelenleg  több fajta kereskedési forma is elérhető a piacon többek között a Forex, a CFD kereskedés és a Bináris opció. Ezek közül mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Binatex vélemények

Teszteltük a Binatex kereskedési élményt és szemezgettünk a Facebook-on fellelhető Binatex vélemények között. Az alábbi cikkben megpróbálom teljesen objektíven leírni azt, hogy mi az összesített véleményünk. 3 részre tagoljuk a leírás: Binatex vélemények Próbáltuk úgy … Olvass tovább

Internetes Pénzkeresés

Az internetes pénzkeresés előnyei Ki ne álmodozott volna arról, hogy kötetlenül, szabadon, otthonról keressen pénzt. Hogy a saját maga ura legyen, senkinek ne tartozzon elszámolással, és bőven legyen pénze mindenre. Ez talán minden ember álmai … Olvass tovább

Awesome indikátor

Az Awesome indikátor szintén Bill Williams nevéhez fűződik. Bár minden tőzsdei termék árfolyam elemzéséhez használják, kimondottan jól működik a részvények esetében. Ez az indikátor úgy határozza meg a piac lendületét, hogy az utolsó 5 gyertyát … Olvass tovább