Támasz és ellenállás

Ha szemügyre vesszük a grafikonokat, megfigyelhetjük, hogy az árfolyam bizonyos szinteket nehezen lép át. Sok esetben visszapattan róluk, előbb-utóbb viszont határozottan és nagy forgalom mellett töri át azokat. Ezeket a szinteket hívjuk támasz (support), ami az angol megfelelője és ellenállás (resistance) szinteknek. A tőzsdei grafikonokon nagyon gyakran visszatérő jelenségről van szó, mely a technikai elemzés alapját képezi. A támasz és ellenállás csupán lélektani szintek, de mivel rengeteg kereskedő figyeli őket, és kereskedik ezek alapján, önbeteljesítő jóslatként működnek.

Ezeknek a gyakran visszatérő szinteknek van egy önbeteljesítő hatásuk, ugyanis nagyon sokan figyelik és egy adott szituációban sokan reagálnak rá. Természetesen nincs semmi kőbe vésve és ezeknél a szituációknál is megvalósulhat az ellentétes verzió, amikor nem fordul, hanem áttöri a támasz és ellenállás szintet az árfolyam. Természetesen ezt a kockázatot minden egyes megnyitott kereskedésbe bele kell kalkulálni. Egy biztos, a technikai szintek már régen is a kereskedés alapját képezték és ez nem is változott.

Támasz

Támasz szintnek nevezzük azt az árfolyam szintet, ahol jelentős vételi hullámra lehet számítani. Ez azért van, mert a befektetők többsége úgy véli, hogy ez alá már nem fog esni az árfolyam. Akkor beszélhetünk támasz szintről, ha már legalább kétszer visszapattant onnan az árfolyam, de természetesen minél többször, annál erősebb a támasz és ellenállás szint is.

Ellenállás

Az ellenállásnál ez pont fordítva néz ki, sok befektető arra számít, hogy az árfolyam ismét lefordul arról a bizonyos szintről, mivel a múltban már többször is megtette, ezért eladási hullám alakul ki. Ezáltal a feltevés valóban beigazolódik, és az árfolyam az ellenállás szint elérése után elindul lefelé. Az ellenállás, ahogy a támasz is, gyakran alakul ki kerek számértékeknél.

A következő ábra jól szemlélteti a támasz és ellenállás szintek lényegét, valamint azt is, hogy az ellenállásból később gyakran támasz szint lesz, és fordítva.

támasz és ellenállás

A támasz és ellenállás nem csak vízszintes vonal lehet, gyakran egy emelkedő, vagy csökkenő trendnél is kialakul úgynevezett ferde támasz vagy ferde ellenállás. Ha mindkettőt be tudjuk rajzolni, akkor az árfolyam egy trendcsatornában mozog.

támasz és ellenállás

Természetesen ezeket a technikai szinteket érdemes használni a minden napi kereskedésben is. Népszerűek, amik tovább garantálják a hatékonyságukat. Próbáld ki őket, ha még nem tetted.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

ESMA

Az ESMA elfogadta a bináris opciók tiltását és a CFD-k korlátozását a kisbefektetők védelmében Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) intézkedéseket fogadott el a különbözeten alapuló ügyletek (CFD-k) és a bináris opciók kisbefektetők számára történő szolgáltatásáról … Olvass tovább

Indikátorok

Miért hasznosak a tőzsdei indikátorok? Azokat a technikai elemzésekhez alkalmazott matematikai algoritmusokat nevezzük indikátoroknak, amelyek a kereskedésben bekövetkezett múltbéli eseményeket, a tréderek reakcióit összegzik, és amelyekből a befektetők előrejelzéseket kaphatnak, illetve következtethetnek ki a jövőben … Olvass tovább

EMA 20, és trendvonal skalp stratégia

EMA 20, és trendvonal skalp stratégia Az exponenciális mozgóátlagot használva egy kitörésre épülő stratégiában, könnyen meg tudod találni a megfelelő irányt, és ki tudod használni a piac mozgásait. A trendvonal felhasználásával lehetővé válik, hogy akkor … Olvass tovább