stop loss

Stop Loss

Tőke Stop loss:

Ez a Stop loss szintek legegyszerűbb fajtája. A kereskedő csak egy előre meghatározott összeget kockáztat a tőkéjéből minden egyes kereskedésnél. A leginkább elfogadott megoldás, ha a tőke 2%-át tesszük kockára minden trade-nél, így védve a számlánkat a túl nagy veszteségtől. Agresszívabb kereskedők használnak akár 5%-ot is, de ez már tényleg az általánosan elfogadott money management felső határa. Ha az 5%-os szabályt használjuk, akkor tíz sikertelen kereskedés megfelezi a számlánkat (feltéve, ha mindig az eredeti összeg 5%-át vesszük).

Nem mindenki használja a tőke Stop-ot százalékos alapon. Vannak, akik egy konkrét összeget határoznak meg az alapján, hogy mi a tűréshatáruk, milyen tartalékokkal rendelkeznek, mik a céljaik stb. Ebben az esetben például meghatározhatjuk, hogy 200 USD-t kockáztatunk minden traden, és ha bizonyos növekedést elértünk a számlán, akkor újragondoljuk az összeget. Ennek a módszernek is vannak követői világszerte, de sokkal többen használják a százalékos módszert, tehát a tőke 2-5%-ának a kockáztatását. A tőke Stop-ot kritizálók főleg azzal érvelnek, hogy ebben az esetben nem vesszük figyelembe a piac helyzetét, és a fontos technikai szinteket, csak a trader kockázattűrése határozza meg a zárásokat.

Grafikon Stop loss:

A technikai elemzés számos Stop szintet tud megállapítani a grafikonon. Ezek lehetnek például fontos támasz és ellenállás szintek, vagy technikai indikátor szintek. Ezeket a szinteket akár kombinálni is lehet, és összetett kiszállási stratégiákat megalkotni. A leggyakrabban használt grafikon Stop a lokális mélypontok és csúcspontok meghatározása.

stop loss

Volatilitás Stop loss:

A grafikon Stop egy sokkal kifinomultabb verziója a volatilitás Stop. Ez a módszer arra épít, hogy a tőzsdén folyamatosan változik a termékek árfolyamának a volatilitása. Ezért ami egy alacsony volatilitásnál megfelelő szint lehet, az a megnőtt volatilitás esetén túl közeli Stop szintet jelent, és túl hamar kiüti a pozíciónkat. Ehhez a Stop Loss megoldáshoz jól használható például a Bollinger, mint volatilitást mutató indikátor, de egyéb módjai is vannak.

Margin Stop loss:

Talán ez a leginkább rendhagyó módja a kockázat kezelésnek. A legtöbb brókernél negatív egyenleg elleni védelem van, ezért a számla nem mehet mínuszba. Amikor a tőkeáttét fedezete elér egy bizonyos alacsony százalékot, a bróker automatikusan zárja a pozíciót. Ezt akár Stop Loss szintként is lehet használni. A lényeg a következő: A tőkét, amit kereskedésre számunk, elosztjuk X egyenlő részre, és mindig csak egy részt töltünk fel. Például, ha 10.000 USD-t szánunk rá, akkor először csak ezer USD-t töltünk fel és azzal nyitunk egy pozíciót. Azt mindenképpen ki kell számolni, hogy milyen pozíció méretnél lesz elegendő pip mozgásterünk a Margin Call-ig, ha rossz irányba indul az árfolyam. Ha a bróker zárja a pozíciót az alacsony fedezet miatt, akkor feltöltünk megint ugyanakkora összeget, és azzal nyitjuk a következőt.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Három mozgóátlag stratégia

Ez a trendkövető mozgóátlag stratégia három egyszerű MA metszéspontjait veszi alapul. Egyszerű és nagyszerű! Nem szükséges folyamatosan követned a mozgásokat, elég, ha ránézel a grafikonra a gyertyák zárásakor. Ez a mozgóátlag stratégia akkor különösen hatékony, … Olvass tovább