RSI indikátor

Az RSI indikátor, avagy Relative Strength Index a Stochastic mellett az egyik legnépszerűbb indikátor, amit a befektetők alkalmaznak. Az a különlegessége, hogy nem az árakat, hanem az árfolyamokat méri, egy adott időszak árfolyam emelkedéseinek mértékét hasonlítja össze a csökkenésekkel. Az RSI egy nagyon gyors indikátor, amely szinte együtt tud váltani a piac mozgásaival, és ebből fakad az a hibája is, hogy gyakran adhat téves jelzéseket a kereskedőknek.

Mit mutat az RSI indikátor ?

Ez az indikátor is, mint a Stochastic, egy momentum típusú oszcillátor, tehát a piaci hangulatot méri egy 0 és 100 közötti skálán. Itt is megvan a két szint, a 30-as a túladott és a 70-es túlvett tartomány.

rsi indikátor

Vétel, mikor az RSI indikátor kijön a túladott tartományból

Akkor érdemes vételi pozíciót felvennünk, ha a túladott tartományba fordul az indikátor és a 30-as szint fölé kerül.

Vétel, ha az RSI indikátor elakad az 50-es szintnél

Az erős piacokon az RSI nem biztos, hogy visszaesik a 30-as szint alá, akár igen hosszú ideig is a túladott tartományban tartózkodhat. Ezekben az esetekben gyakori jelenség, hogy a korrekció véget ér, amikor az indikátor eléri az 50-es szintet. Ez ilyenkor ellenállásként is funkcionál, és vételi jelzést kapunk, ha az indikátor elindul az 50-es szintről.

Vétel, amikor az indikátor áttöri az 50-es szintet

Az RSI-t trendkövető indikátorként is használhatjuk, és ebben az esetben az 50-es szint lesz a meghatározó. Ha az indikátor e szint fölé emelkedik, akkor kapunk vételi jelzést, és ezt a pozitív piaci hangulat tükröződéseként is értékelhetjük. Ellenkező, felülről történő áttörés esetén eladási szignált kapunk, és ez negatív piaci hangulatként értelmezhető. Ennél az alkalmazásnál jóval kisebb az esély, hogy az indikátor fals jelzéseket ad, mert ez esetben a meglévő trendet lovagoljuk meg.

Technikai elemzés alakzatai az RSI indikátor görbéjén

Az indikátor használatakor támaszokat, ellenállásokat, trendvonalakat rajzolhatunk az RSI-re, és olyan technikai elemzés alakzatokat is megfigyelhetünk rajta, mint a dupla csúcs vagy a váll-fej-váll.

Ellenállások

Az RSI indikátor vonalán jól alkalmazható a meghatározó ellenállások és támaszok áttörése, amelyek a technikai alapon kereskedő befektetők körében a legismertebb jelzéseknek számítanak.

Alakzatok

A dupla alj klasszikus bullish alakzat, amely abban estben ad vételi jelzést, ha az árfolyam átlépi a két aljat összekötő vonalat.

Figyeljük a divergenciákat

Ahogy a Stochastic esetében is, a divergenciák jelzései a legpontosabb szignálok közé tartoznak. Ha az árfolyamgörbe csökken, miközben az RSI indikátor az adott időszakban emelkedett, akkor pozitív divergenciáról beszélünk. Ellenkező eset a negatív divergencia. A divergencia a nem tartható trendet mutatja meg, és ilyenkor azt várjuk, hogy az árfolyam kövesse az indikátort. A pozitív bullish, míg a negatív divergencia bearish.

Az RSI indikátor paraméterei

Leggyakoribb beállításánál a rajzoló program 14 periódust vesz figyelembe az indikátor számításakor. Ha rövidebbre vesszük az intervallumot, akkor érzékenyebb lesz az indikátorunk, és természetesen növekedni fog a fals jelzéseink aránya is. Hosszú távú befektetőknél gyakori a 20-as és a 30-as beállítás is.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Trend Kereskedés

A trendek követése egy alapvető koncepció a tőzsdei kereskedő számára. Ez egyszerűen az árfolyammozgás irányát jelenti, és ez a stratégia pont ezen alapszik. Beazonosítani az árfolyam elmozdulás irányát, és ezzel együtt a grafikonon kialakuló trendet … Olvass tovább

Online pénzkeresés

Egyszerű online pénzkeresés? Volt már olyan az ön életében is, hogy sakkoznia kellett a hóvégi sárgacsekkekkel? Vagy egy pénztári sorbanállásnál inkább visszatette a két dobozos sört, mert gondolnia kellett a fizetésig hátralévő három-négy napra? Esetleg … Olvass tovább

Admiral Markets

Admiral Markets vélemények Az egyik legismertebb Magyarországon is aktív brókercég, amely szabályozottan és stabilan működik évek óta. Ebből adódik, hogy szép számmal akadnak Admiral Markets vélemények a neten, és mint minden brókercég esetében, vannak negatívumok … Olvass tovább