A mozgóátlag használata

A statisztikai alapon végzett vizsgálatok képezik a technikai elemzések széles palettáján az egyik legnagyobb csoportot. Ezen módszerek legegyszerűbb fajtája a mozgóátlag, ami segítségével meghatározhatjuk az adott részvény/deviza árfolyamok és index értékek aktuális trendjét. Ugyanígy megállapíthatóak a vételi és eladási jelzések is. Gyakran használják fő tendenciák felismeréséhez.

A mozgóátlagolás

A mozgóátlag alapú trendszámítás lényege, a statisztikai elemzés szerint, hogy az idősor t-edik eleméhez úgy rendelünk hozzá trendértékeket, hogy átlagoljuk a t-edik elem környezetében lévő bizonyos elemeket. Ahogy ez a periódus megy előre, úgy a régebbi adatok kihullanak a mozgóátlagból és újabbak (frissebbek) kerülnek a helyükre.

A trend számításánál a t-edik elem előtt és utána álló elemet vesszük be a trendbe, tehát a környezetet 1-nek választjuk meg. Ez akkor ilyen módon fog történni:

Itt az ŷ a mozgóátlagot jelöli, y az árfolyam értékeket, a t pedig az adott periódust. Tehát három tagból álló átlagot számítunk minden egyes t elemre, és ezt 3 tagú mozgó átlagnak nevezünk.

Ebből az fog következni, hogy a mozgóátlagoknak van egy igen jelentős tulajdonsága, miszerint, hogy nem lehet minden egyes elemhez mozgóátlagot számítani, mert a megfigyelt idősor eleje és vége elvész.

A bemutatott formula a legegyszerűbb mozgóátlagú trendet határozza meg, és így a lehető legegyszerűbben simítja ki az idősort, míg a t mozgatásásval biztosítjuk, hogy az alaptendencia megmaradjon. Minél több taggal növeljük az alapszámítást, úgy fog rövidülni az adott trend, és a tendencia felismerése is nehezebbé fog válni.

A mozgóátlag az árak változásának hatására folyamatosan változni fog, de először mindig a részvény vagy az index értéke fog változni, és csak ezt követően a mozgóátlag értéke, tehát a mozgóátlag mindig utólag mutat valamit.

Fajtái

Három legismertebb fajtája van a mozgóátlagnak: egyszerű vagy aritmetikai, exponenciális és a súlyozott.

Ezen módszerek között a különbség a súlyozásban van, mert míg az egyszerű mozgóátlag minden egyes elemet egyforma súllyal vesz figyelembe, addig az exponenciális és a súlyozott a frissebb adatokat értékeli nagyobb hangsúllyal.

Egyszerű mozgóátlag (Moving Average-Simple Formula)

Az adatsor egyszerű számtani átlaga, ahol az egyszerű mozgóátlag késve követi az adott folyamatokat, így a trend változását is késve fogja jelezni. Ez a mozgóátlag minden adatot egyformán vesz figyelembe, így nem számol azzal, hogy a frissebb adatoknak nagyobb a jelentősége. Kevesebb nap megválasztása esetén érzékenyebben reagál a vizsgált változásokra.

Exponenciális mozgóátlag (Moving Average-Exponential Formula)

Ennél a mozgóátlagnál a frissebb adatot vesszük nagyobb hangsúllyal, és a számítása így alakul:

(Legutolsó ár*x%)+(előző napi mozgóátlag*(100-x%))

Súlyozott mozgóátlag (Moving Average-Weighted)

Ebben a számításban a régebbi adatokat kisebb, míg a frissebbeket nagyobb súllyal vesszük figyelembe, így az egyes adatokat és súlyokat szorozzuk meg, az értékeket összeadjuk, majd a súlyok összegével osztjuk. Az így kapott mozgóátlagok érzékenyebbek a frissebb adatokra, így jóval gyorsabban mutatja meg a trendfordulókat, mint az egyszerű mozgóátlag.

Vételi és eladási jelzések

Egy befektetőt természetesen mindig az érdekel a legjobban, hogy mikor mutat a mozgóátlag eladási vagy éppen vételi jelzést.

mozgóátlag

Árfolyam – mozgóátlag keresztezése

Amikor a mozgóátlagot alulról metszi az adott részvény, vagy deviza árfolyama, abban az esetben kapunk Long jelzést. Értelemszerűen, ha az árfolyam felülről fogja metszeni a mozgóátlagot, akkor Short jelzésként kell értelmeznünk. Minél hosszabb mozgóátlagot tör át az adott árfolyam, annál erőteljesebb a jelzés. A befektetők leggyakrabban a 20, 50 és 200-as periódusra vonatkozó egyszerű mozgóátlag beállítást figyelik.

mozgóátlag

Két mozgóátlag használata

Abban az esetben, ha két mozgóátlagot kombinálunk, az egyiket rövidebb, a másikat hosszabb időszakra számítva, sokkal gyorsabb jelzéseket kaphatunk, mint az előző esetben. Ha a kisebb alulról metszi a másikat és az adott árfolyam e fölött a pont fölött helyezkedik el, akkor lesz érdemes Long-ot nyitni. A másik esetben, ahol a kisebb fentről metszi a hosszabbat, és az árfolyam ez alatt helyezkedik el, ott érdemes Short-ot nyitni. A jelzések erősebbek, ha a két mozgóátlag a metszéspont után ugyanabban az irányban halad majd tovább.

A periódus megválasztása

Megválasztani a helyes periódus számot sem a legegyszerűbb dolog. A kérdés mindig az, hogy mekkora trendet szeretnénk megjátszani. A nagyobb trendek vizsgálatához, természetesen nagyobb periódus számot kell választanunk, ellenkező esetben, pedig pont fordítva. Egy túl hosszú mozgóátlag periódus megválasztása teljesen kisimítja az idősort, így ennek a választása nem vezet sikerre. Azonban egy túl rövidre választott, szintén nem vezethet sikerre, mert minden apró változást jelezni fog, így képtelen lesz meghatározni az adott trendet.

A helyes értékek megválasztása általában ilyen intervallumok között alakul:

rövid táv: 5-15 periódus

középtáv: 20-60 periódus

hosszútáv: 100-200 periódus

Kiegészítés

A mozgóátlagokat főleg kiegészítő eszközként ajánlatos alkalmazni, más elemzési technikákkal egyidejűleg.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Pénzkeresés online

Amikor vállalkozásba kezdesz, akkor tudat alatt több dolgot is vállalsz. Pénzkeresés online egy vállalkozási forma is lehet, ugyanis tenni kell azért, hogy legyen belőle bevételed: 1) Nincs hétvége 2) Ki kel lépned a komfort zónádból … Olvass tovább

Rövid távú bináris stratégia

A skalpolás nem csak a forexben lehetséges. Ugyanúgy a cfd kereskedésben is helyet követelt magának, ezért itt is ugyanúgy élvezheted a rövid távú skalp stratégiák előnyeit, és remélhetőleg a magasabb profitot. A skalpolás fő előnye, … Olvass tovább

Online pénzkeresés

Sok emberrel kommunikálok nap, mint nap és rá kell jönnöm, hogy az emberek kicsit el vannak tévedve. Online pénzkeresés címen mindenki azt gondolja, hogy gazdag lesz. Az emberi gondolkodás módban szerintem amúgy is alapvető hiba … Olvass tovább