Money management

Mennyire fontos a money management?

Ültess le két teljesen kezdőt egy monitor elé, add oda nekik a leghatékonyabb, legjobb találati aránnyal rendelkező stratégiádat, és az egyiknek mondd meg, hogy nyisson mindig a másikkal ellentétes irányba. Jó esély van rá, hogy mindkettő pénzt fog veszíteni. Aztán ültess le két profit, ugyanúgy mondd meg nekik, hogy nyissanak mindig egymással ellentétes irányba. Van rá esély, hogy annak ellenére, hogy mindig ellentétes irányba nyitnak, mindkettő pénzt keres. Vajon mi lehet ennek az oka? Mi lehet az alapvető különbség a sokat próbált profik, és az amatőrök között? A válasz a money management!

Hasonlóan a diétához, vagy az testedzéshez, a money management is egy olyan téma, amiről a legtöbben beszélnek, de kevesen gyakorolják a való életben kitartóan és következetesen. Az ok egyszerű: az edzéshez, és a szigorú diétához hasonlóan a money management is egy kellemetlen dolognak tűnik, amihez sok embernek nincs elég önfegyelme. A megfelelő money management stratégia arra ösztönzi a kereskedőt, hogy folyamatosan ellenőrizze a pozícióit, és lezárjon veszteséges ügyleteket. Ehhez általában nincs kedve az embereknek. Ahogy viszont az alábbi ábra is mutatja, ezek a lépések feltétlenül szükségesek a hosszú távú sikerhez.

money management

Figyeljük meg, hogy már 50 % veszteség után meg kell dupláznunk a számlánkat, ha az eredeti egyenleget vissza akarjuk állítani. Erre talán csak a kereskedők maximum 1 %-a képes. Egy 75 %-os visszaesés (drawdown) után már négyszereznünk kell a számlát az eredeti összeg eléréséhez. Ez aztán tényleg egy lehetetlen küldetésnek tűnik a legtöbb kereskedő számára.

A nagy különbség

Szinte mindenki tisztában van a money management fontosságával, mégis a legtöbben figyelmen kívül hagyják. A számlatörténetek rengeteg olyan sztorit mesélnek nekünk, hogy egy csúnyán félresiklott pozíció miatt jött egy nagy mínusz, ami elvitte 1-2, akár 5 év nyereségét. Az elúszott mínuszok tipikusan abból következnek, hogy gyenge a money management és a kockázat kezelés, nincsenek kőkemény stop loss szintek, a piac pedig ugyebár nem mindig arra megy, amerre mi szeretnénk.

Sok trader úgy kezdi a kereskedési karrierjét, hogy tudatosan, vagy tudat alatt a nagy dobásról álmodoznak. Arról az egy nagy ügyletről, amin megcsinálnak sok milliót, aztán visszavonulnak, és gondtalanul élnek az életük hátralevő részében. Ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbben nem azt az egy nagy nyereséget tapasztalják meg, hanem egy nagy veszteséget. Ez elviszi az addigi profitot, és a számla nagy részét, vagy egészét. Éppen ezért a kereskedés legfontosabb része, hogy megfelelően menedzseljük a tőkét. Ez azt jelenti, hogy mindig egy bevált stratégia alapján határozzuk meg az adott nyitások összegét, és a megfelelően elhelyezett stop loss (és take profit) szinteket keményen betartjuk.

Money management stílusok

Általánosságban véve két különböző megközelítés létezik (persze ezen kívül más szempontok alapján is lehet csoportosítani a money management stílusokat). Az egyik megközelítés szerint a kereskedő úgy dönt, hogy lezár sok kis veszteséget szűk stop loss szinteket beállítva, és megpróbál learatni néhány nagy nyereséget úgy, hogy elkap nagy trendeket. A másik megközelítés, hogy a kereskedő lezár sok viszonylag kis nyereséget, ezzel apránként építgetve a számlát, viszont tág stop loss szinteket állít be, ezzel pedig bevállal ritka, de nagyobb veszteségeket.

Ebben az esetben abban bízik, hogy a sok kisebb profit ellensúlyozza a ritkán előforduló nagyobb mínuszt. Az első verzió sok kis pszichológiai fájdalmat okoz a veszteségek zárása miatt, de néhány nagy eksztázissal kecsegtet. A második pedig ennek pont az ellenkezője, sok apró sikerélményt élünk át a kereskedés során, de néha kapunk egy-két igazán nagy gyomrost a piactól. Ennél a megközelítésnél előfordulhat, hogy elveszítünk egy hét, vagy akár egy hónap alatt megtermelt nyereséget egy rosszul sikerült kereskedéssel.

money management

Money management stratégia kiválasztása

Hogy ki melyik stratégiát választja, nagyban függ az illető személyiségétől, fájdalomküszöbétől, kereskedési céljaitól stb. Fontos megjegyezni, hogy mindkét megközelítés sikeres lehet hosszú távon, ha az ember fegyelmezetten és következetesen alkalmazza a működő stratégiát. Természetesen bármilyen stratégiát és stílust választunk. számítanunk kell drawdown-okra, tehát a számla jelentősebb csökkenésére egy rossz sorozatnak köszönhetően. Ez nem feltétlenül azért van, mert rosszul, vagy fegyelmezetlenül kereskedtünk, vagy rossz a stratégiánk. Kereskedhetünk a tökéletes stratégiával, és olyan fegyelmezetten, mint egy gép, akkor is jönnek néha drawdown-ok. A piac időről időre változik, másképp mozog, más a volatilitás, ezért nem kedvezhet folyamatosan a stílusunknak és a stratégiánknak. A lényeg, hogy számítsunk ezekre a visszaesésekre, fogadjuk el, és a pozitív periódusok alatt termeljünk több profitot, mint amit a drawdown elvisz tőlünk.

Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ez a cikk általánosságban tárgyalja a kockázat kezelés és a money management témakörét, ezért itt nem írunk le konkrét money management stratégiákat. Az első lépés, hogy megértsük a money management lényegét és fontosságát. Utána jöhet egy konkrét, minden részletre kiterjedő, jól bevált stratégia. Természetesen ebben is tudunk segíteni, nyugodtan írj nekünk, vagy kövesd az oldalra folyamatosan felkerülő új írásokat.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Internetes Pénzkeresés

Az internetes pénzkeresés előnyei Ki ne álmodozott volna arról, hogy kötetlenül, szabadon, otthonról keressen pénzt. Hogy a saját maga ura legyen, senkinek ne tartozzon elszámolással, és bőven legyen pénze mindenre. Ez talán minden ember álmai … Olvass tovább

Támasz és ellenállás

Ha szemügyre vesszük a grafikonokat, megfigyelhetjük, hogy az árfolyam bizonyos szinteket nehezen lép át. Sok esetben visszapattan róluk, előbb-utóbb viszont határozottan és nagy forgalom mellett töri át azokat. Ezeket a szinteket hívjuk támasz (support), ami … Olvass tovább

ATR indikátor

Az Average True Range, azaz ATR indikátor a tőzsdei termékek árfolyamának volalitását mérő indikátor. Jelzései korlátozottan alkalmazhatóak az árfolyam mozgások irányára vonatkozóan. Az ATR indikátor számítás Az ATR számítása során először meghatározzuk a True Range … Olvass tovább