Mit mutat meg a MACD?

Moving Average Convergence Divergence avagy MACD, az egyik legszimplább trendkövető indikátor. Nagyon népszerű a befektetők körében, és rendszerint a technikai elemzéseknél, a grafikonok alatt meg is találhatjuk. Ez az indikátor igen megbízható jelzést ad a befektetőknek, habár elég későn jelzi az adott trendet, de megerősítésként nagyon is jól alkalmazható.

Mit mutat meg indikátor?

Az indikátor három mozgóátlag mozgását tükrözi, és minél rövidebb mozgóátlagokat alkalmazunk, annál pontosabb lesz az indikátorunk, tehát érzékenyebben fog reagálni a piaci mozgásokra. Az indikátor két, általában 12 és 26 periódusos exponenciális mozgóátlag, azaz EMA különbözete, illetve ezt egészíti még ki egy szignálvonal, ami az MACD 9-es exponenciális mozgóátlaga lesz. Vannak kifejezetten népszerű beállítások, a 12-26-9 vagy a 8-17-9, amelyek közkedveltek a befektetők körében.

Az EMA-k közül a 12-es lesz a gyorsabb, ezt kék vonal jelöli, míg a 26-os lesz a lassabb, amit pedig piros vonal jelöl. A két átlag kereszteződése nagy jelentőséggel bír a kereskedési stratégiákban, ahol, ha a kék vonal alulról metszi a pirosat, Long kereskedés, ha pedig az ellenkezője következik be, Short jelzést kapunk. Miután az indikátor a két előbb említett átlag különbözete, így ha ezek metszik egymást, akkor keresztezi a 0-val jelzett középvonalat.

macd

MACD hatékony használata

Long, amikor az MACD keresztezi a középvonalat

Amikor keresztezi a 0-val jelzett középvonalat, akkor Long kapunk. Ez az igen ritka jelzés meghatározó jelentőséggel bír, amit semmiképpen sem hagyhatunk figyelmen kívül.

Long, amikor az MACD keresztezi a szignálvonalat

Általánosságban elfogadott, hogy ha a MACD a szignálvonal alá megy, akkor eladási jelzést ad. Ha alulról keresztezi, akkor vételi jelzést kapunk. Középvonal feletti szignáloknál, minél magasabban fordul az MACD, annál megbízhatóbb lesz a kapott jelzésünk.

A 0 (középvonal) alatti eladási jelzések Short kereskedés felvételére adnak jelet, míg a 0-tól távol előforduló Long jelzést ad.

Hátrányai

A MACD egy trendkövető indikátor, ezért jelentős késéssel ad jelzést a piaci trendfordulókról. A momentum indikátorokhoz képest kevésbé alkalmas a használata a rövidtávú kereskedéseknél. Ebből adódóan kevesebb a fals jelzések aránya a jóval gyorsabb RSI-vel szemben.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

MACD

Mit mutat meg a MACD? Moving Average Convergence Divergence avagy MACD, az egyik legszimplább trendkövető indikátor. Nagyon népszerű a befektetők körében, és rendszerint a technikai elemzéseknél, a grafikonok alatt meg is találhatjuk. Ez az indikátor … Olvass tovább