Kriptovaluta

Mi is az a Kriptovaluta?

Az utóbbi években egyre többször lehet hallani arról, hogy bizonyos új fizetőeszközök jelentek meg a piacon, melyeket egyes országok engedélyeznek és pártolnak, míg mások betiltanak vagy hátráltatják a használatukat. Ezt úgy nevezik, hogy kriptovaluta. . Arról is rendszeresen olvasni lehet a hírekben, hogy ezeknek az úgynevezett kriptovalutáknak, hol óriásit emelkedik, hol pedig hatalmasat zuhan az árfolyama a tőzsdéken. Mégis a legtöbb embernek még mindig egy nagy kérdőjel van a fejében ezeknek az fizetőeszközök mibenlétével és működésével kapcsolatban.

Most ezt a dolgot próbáljuk meg tisztába tenni, hogy világossá váljon mindenki számára, hogy miről is szólnak a rendszeres tudósítások, és hogy mitől okoznak ezek az új fizetőeszközök ekkora felfordulást a piacokon.

A kriptovaluták, olyan kriptográfiát (értsd: a biztonságos tranzakció érdekében titkosítást) alkalmazó csere- vagy másnéven fizetőeszközök, amelyek fizetőeszközként a digitális valuták egy részhalmazát képviselik. Besorolhatók ugyanakkor az alternatív vagy virtuális valuták csoportjába is.

Legismertebb tagja a kriptovalutáknak a Bitcoin, amely 2009-ben elsőként jelent meg a piacon, és azóta számos más hasonló fizetőeszköz követte, azonos működési elvet alkalmazva. Ezeket manapság Altcoin-nak nevezik, ami a Bitcoin+Alternative szavak összevonásából alakult ki.

kriptovaluta
Miben más a kriptovaluta ?

A legfontosabb különbség, ami a többi fizetőeszköztől megkülönbözteti a kriptovaluta rendszert, hogy a Bitcoin és más alternatívái decentralizáltak, ellenben a hagyományos centralizált bankrendszerrel szemben. Ez azt teszi lehetővé, hogy két fél között decentralizáltan, tehát mindenféle központosítás nélkül jöhet létre pénzutalás és pénzfogadás. Ennek ellenőrzését a Blockchain használata teszi lehetővé, amely egy elosztott főkönyvi technológia. Ezen a rendszeren belül a biztonságosságot, a főkönyvek egyensúlyát és az integritást az úgynevezett “bányászok”, egy erre létrejött közösség tartja fent. A bányászokba vetett bizalom, hogy becsületesen vezetik a könyvelést, gyakorlatilag azon a feltételezésen alapszik, hogy ez nekik is pénzügyi érdekük.

A legtöbb megjelent kriptovaluta úgy van tervezve, hogy az idő előrehaladtával egyre csökken a kibocsátása, csakúgy mint a nemesfémeknél a kitermelésből fakadó hiány. Így már könnyebben azonosítható a “bányász” megnevezés is.

A Bitcoin-hoz hasonlóan mára már több száz kriptovaluta jött létre, néhányuk egyenesen abból levezethető. Persze nem minden ilyen fizetőeszköz futott be olyan karriert, mint a Bitcoin vagy annak ismertebb és kedveltebb társai.

A top 10 kriptovaluták jelenleg:
  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Bitcoin Cash
  • Ripple
  • Litecoin
  • Dash
  • NEM
  • Monero
  • IOTA
  • Ethereum Classic
Aggodalmak a kriptovaluta használatával kapcsolatban

A kriptográfia technológiából eredően a bűnüldöző szerveknek sokkal nehezebb dolguk van, mint a hagyomágyos bankrendszerben tartott valuták esetében, mivel azok lefoglalása sokkal komplikáltabb. Ugyanakkor az üzletfelek anonimak maradhatnak a tranzakciók alkalmával, tehát így alkalmazhatják a titkosítást.

kriptovaluta

Kriptovaluta megítélése és alkalmazása

Ma már léteznek kriptovaluta alapú bankautomaták, bankkártyák, és vannak olyan országok, ahol nagy mértékben támogatják az ilyen típusú fizetőeszközök használatát. Ilyen országok például Svájc, Észtország és Japán.

Máshol azonban veszélyforrásnak találják, mert kihívás elé állítja a jegybank rendszert, így tiltják vagy korlátozzák a használatát. Ilyen ország Kína is.

Ahogy egyre növekszik a kriptovaluta használat a világban, úgy egyre több szó esik arról, hogy milyen szabályozásokra lenne szükség az ilyen eszközök használatával kapcsolatban. Egyenlőre országonként változik a kriptovaluták jogi állása.

A legtöbb aggodalom abból adódik, hogy a kriptovaluta használat vajon milyen hatással lesz a későbbiekben a világgazdaságra. Az ok, hogy a használók bank- és intézményrendszereken kívül, a világhálón keresztül használják.

2017-ben, a közel 900 forgalomban lévő kriptovalutával, használói napi 6 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, tőkepiaci összértékük pedig megközelíti a 100 milliárd dollárt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Három mozgóátlag stratégia

Ez a trendkövető mozgóátlag stratégia három egyszerű MA metszéspontjait veszi alapul. Egyszerű és nagyszerű! Nem szükséges folyamatosan követned a mozgásokat, elég, ha ránézel a grafikonra a gyertyák zárásakor. Ez a mozgóátlag stratégia akkor különösen hatékony, … Olvass tovább

Gyakori hibák

A Bináris opciós kereskedés olyan, mint az autóvezetés. Amikor elkezdesz vezetni, még bátor és lendületes vagy. Elköveted az első hibád és egyből jobban figyelsz. Tovább vezetsz és rutinosabb leszel. Apróbb hibák mindig lesznek, viszont minden … Olvass tovább

Három mozgóátlag stratégia

Ez a trendkövető mozgóátlag stratégia három egyszerű MA metszéspontjait veszi alapul. Egyszerű és nagyszerű! Nem szükséges folyamatosan követned a mozgásokat, elég, ha ránézel a grafikonra a gyertyák zárásakor. Ez a mozgóátlag stratégia akkor különösen hatékony, … Olvass tovább