Kimberley process

A Kimberley process tanúsítási rendszere

A gyémántkereskedelmet, mint azt sokszor hallani lehet a hírekben, gyakran használják fel különböző radikális és bűnözői csoportok az instabil politikai helyzetű afrikai országokban, hogy fegyveres konfliktusokat pénzeljenek. Ennek megakadályozására többször is kísérletet tettek az utóbbi évtizedekben. Gyakori jelenség, hogy a gyémánt lelőhelyeket olyan csoportosulások veszik ellenőrzésük alá, amelyek aztán a kitermelt kövek eladásából háborús tevékenységeket finanszíroznak. Az angolban ezeket a gyémántokat nevezik “véres-gyémántoknak” vagy “konfliktus-gyémántoknak”. Ezért jöhetett létre a Kimberley process.

Az antwerpeni Gyémánt Kongresszus határozatot fogadott el 2000. július 19-én, annak megerősítésére, hogy blokkolják a konfliktus-gyémántok értékesítését. A határozat egy új tanúsítási rendszerre szólít fel a gyémántok exportjára és importjára vonatkozóan. Az új jogszabályok minden országban csak hivatalosan lezárt gyémántcsomagok elfogadását írják elő. Így kényszerítik ki, hogy az országok büntetőjogi  felelősséggel sújtsák a konfliktus-gyémántokkal való kereskedelmet, és az azzal kereskedő embereket a Gyémánttőzsdék Világszövetségének berkein belül.

kimberley process

A Kimberley process bevezetése

A Kimberley process maguk az afrikai gyémánttermelő országok által lett bevezetve. Ez a rendszer elviekben követi a bányákból származó gyémántokat egészen a piacig. Egyben szabályozza a termékek gyártását, kivitelét és az ezeket szabályozó szerveket is.

Mielőtt egy gyémánt bekerülne egy adott országba, a szükséges tisztázás végett, a drágakő tulajdonosának, illetve szállítójának fel kell mutatni a kőre vonatkozó hiteles tanusítványt.
2001 január 17-18-án megalakult a World Diamond Council. A WDC egy olyan eljárást dolgozott ki, amellyel ki lehet szűrni és bizonyítani lehet, hogy egy gyémánt nyersanyag környezetbarát eljárással, az emberi jogokat nem sértve, konfliktus mentes övezetből kerül kereskedelmi forgalomba.
2003-ban az ENSZ segítségével létrejött a Kimberley process tanúsítási rendszere a gyémántgyártók, az érintett kormányok és a kormányzati szervek együttes megállapodásával.

Kimberley Process

Kimberley process célja

A Kimberley process megpróbálja csökkenteni a konfliktus-gyémántok kereskedelembe való beáramlását, így segítve az érintett országokat a stabilizációban és fejlődésben. Ez a rendszer nagyban megnehezíti a feketepiac és bűnözők dolgát, illetve nagy mennyiségű gyémántot juttat be legálisan a piaci kereskedelembe. Ez megnövelte a szegény gyémánttermelő országok bevételeit, és segített a fejlesztési kihívások kezelésében is. Egy szemléletes példával élve, Sierra Leone a 1990-es években szinte semennyi gyémántot nem tudott hivatalosan a nemzetközi piacra szállítani, míg 2006-ban jogszerűen 125 millió dollár értékben forgalmaztak. Ezek a számok is jól mutatják, hogy mekkora pénzeket tüntettek el a különböző bűnözői csoportok a Kimberley process létrehozását megelőzően.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Tőzsde vs. Szerencsejáték

Miért jobb az online tőzsde, mint a szerencsejáték? A legtöbbünk számára, akik már tőzsdézünk egy ideje, ez teljesen egyértelmű. Sokáig nem is gondoltam, hogy ilyesmiről írnom kellene, hiszen a szerencsejáték, ahogy a nevében is benne … Olvass tovább

Rövid távú bináris stratégia

A skalpolás nem csak a forexben lehetséges. Ugyanúgy a cfd kereskedésben is helyet követelt magának, ezért itt is ugyanúgy élvezheted a rövid távú skalp stratégiák előnyeit, és remélhetőleg a magasabb profitot. A skalpolás fő előnye, … Olvass tovább

Bitcoin Gold

Mi az a Bitcoin Gold vagy BTG? Jó pár évvel ezelőtt még szinte bárki számára lehetséges volt, hogy könnyedén, speciális hardver megléte nélkül bányászhasson Bitcoin-t az otthoni számítógépén. Aztán ahogy egyre csak fejlődött az egész … Olvass tovább