Indikátorok

Miért hasznosak a tőzsdei indikátorok?

Azokat a technikai elemzésekhez alkalmazott matematikai algoritmusokat nevezzük indikátoroknak, amelyek a kereskedésben bekövetkezett múltbéli eseményeket, a tréderek reakcióit összegzik, és amelyekből a befektetők előrejelzéseket kaphatnak, illetve következtethetnek ki a jövőben bekövetkező tőzsdei fordulatokról, trendekről. A tőzsdei indikátorok manapság a leghasznosabb elemzési eszközöknek számítanak a kereskedők körében.

indikátorok

Hogyan is működik ez?

A tőzsdei indikátorok alapvetően azon az elv mentén működnek, hogy a történelem mindig ismétli önmagát, és így az egyes múltbéli kereskedői reakciók is hasonlóak kellenek, hogy legyenek egy ugyanolyan esemény bekövetkezése után. A tréderek nagy része úgy gondolja, hogy egy-egy előző reakcióból meg tudja jósolni a bekövetkező piaci változásokat, mivel arra apellál, hogy a befektetők ugyanúgy fognak viselkedni, mint egy hasonló esetben előzőleg. Számos tőzsdei indikátort fejlesztettek ki különböző matematikai algoritmusok mentén az utóbbi évtizedekben arra, hogy ezeket alkalmazva több sikerrel tudjanak nyereséges kereskedést folytatni.

A legismertebb tőzsdei indikátorok, mint például a mozgó átlagok napi szintű eszközét képezik a tréderek piac feltérképezésének, hogy legmegfelelőbbnek tűnő opciókkal tudjanak kereskedni a piacon.

Legnépszerűbb tőzsdei indikátorok nagyvonalakban

Moving Avarage – MozgóÁtlag

Ez az egyik legelterjedtebb és legtöbbet alkalmazott indikátor, amivel a befektetők dolgoznak. Egy adott időszakra számít ki egy átlagárat, és ezzel segít a trédernek meghatározni az aktuális trend irányát.

Bollinger szallagok

A momentum indikátorok csoportjába tartozik, ami annyit tesz, hogy rendkívüli gyorsasággal reagál az egyes piaci változásokra. Ezt alkalmazva a tréder azonnali jelzéseket kap, és így hamarabb tud a megfelelő irányba pozicionálni.

Fibonacci Retracement

Az olasz Leonardo Fibonacci által kifejlesztett számsor a tőzsdei kereskedést segítő technikai elemzés egyik alapeszköze, melyet egy nagyobb trend optimális korrekciós szintjének meghatározására alkalmaznak a befektetők.

Parabolic SAR

Ez a tőzsdei indikátor a már kialakult korrekcióját vagy fordulást hivatott jelezni. Előnye, hogy rendkívül egyszerű jelzéseket ad a befektetőnek, bár ezt az indikátort gyakorta csak pozíció zárásra vagy trend irányú pozíció lépésre alkalmazzák.

Összegzés

Mint azt láthatjuk, a tőzsdei indikátorok alapos ismerete és szakszerű használata abszolút nélkülözhetetlen egy megfelelően körültekintő és természetesen sikerorientált befektetőnél. Ahhoz, hogy egy tréder áttekinthető képet kapjon az aktuális piaci mozgásokról, és felismerje a lehetőségeket, mindenképp el kell mélyítenie ismereteit az indikátorok világában.

Fontosabb Indikátorok leírása:

MOZGÓÁTLAG


MACD


Alligator


ATR


Heikin Ashi


Bollinger szalag


RSI


Stochastic

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Online pénzkeresés

Egyszerű online pénzkeresés? Volt már olyan az ön életében is, hogy sakkoznia kellett a hóvégi sárgacsekkekkel? Vagy egy pénztári sorbanállásnál inkább visszatette a két dobozos sört, mert gondolnia kellett a fizetésig hátralévő három-négy napra? Esetleg … Olvass tovább

XM

XM szabályozás Az XM világszinten is a kiemelkedően nagy forgalmat generáló brókerek közé tartozik, ami természetesen megköveteli a komoly szabályozást. Három nemzetközi felügyelet is ellenőrzi, ami biztosítja azt, hogy az alap dolgok rendben legyenek, mint a … Olvass tovább