Elliott hullámok – Minden, amit tudni kell róla

Elliott hullám elmélet

Az Elliott hullám elmélet, mely nevét Ralph Elliott-ról kapta, úttörő volt a tőzsdei stratégiák között. Elliott egy betegség miatt kényszerült ágyba 58 évesen, és ekkor kezdett el foglalkozni a piacok természetével. Először 1938-ban publikálta az elméletét egy könyvben, melynek a címe „The Wave Principle”. Egészen addig az volt az általános elképzelés, hogy a tőzsde kaotikusan mozog, és nem nagyon léteztek kereskedési még stratégiák.

elliott hullám

Elliott 70 évnyi tőzsdei adatot elemzett élete során, és rámutatott, hogy az árfolyamok mozgását pszichológiai tényezők irányítják (pl. félelem, mohóság, egyéb érzelmek), és nem kiszámíthatatlan, kaotikus mozgásról van szó. Az adatok pont az ellenkezőjét mutatták az addigi elképzelésnek, vagyis a tőzsdei mozgásokban megfigyelhető egyfajta ciklikusság, tehát bizonyos motívumok újra és újra visszatérnek. Arra a következtetésre jutott, hogy a tömegek hangulata oda-vissza ugrál az optimizmus és a pesszimizmus között különböző szinteken. Az elmélet rámutatott, hogy egy erős emelkedő trend (piaci optimizmus) során mindig vannak köztes időszakok, amikor a hangulat átmenetileg megváltozik. Ilyenkor a piaci szereplők jelentős része megválik azoktól az eszközöktől, amelyekbe korábban befektetett, hogy később alacsonyabb áron visszavásárolhassák, amikor a hangulat újra javul. Ennek pont az ellenkezője igaz az erős csökkenő trendekre.

Elliott hullám

Most pedig nézzük az Elliott hullám elmélet részleteit. Ahogy már írtuk, a tömeg pszichológia határozza meg, hogy a tőzsdei hangulat hogyan ingadozik az optimista és pesszimista szintek között. Mivel a pénzügyi piacot alapvetően emberek hatalmas csoportja alkotja, az emberi mentalitás irányítja az árfolyamok mozgását. Egy bika piac során, amikor a befektetők jó hangulatban vannak, hajlandóak nagyobb kockázatot vállalni, ezért folyamatosan vásárolják a részvényeket, kötvényeket, devizákat, stb. A vásárlási kedv, amely felfelé hajtja az árakat, megalapozza az úgynevezett motivált, vagy impulzus szakaszt. A vevők lelkesedése néha alábbhagy, ilyenkor a felvásárolt eszközök egy részét visszaöntik a piacra, és az árfolyam ennek hatására csökken. Ezek az időszakok jelentik az emelkedések közötti korrekciókat. A felfelé ívelő impulzus szakaszt így 5 különálló részre bonthatjuk, 3 emelkedésre és 2 korrekcióra.

Elliott hullám szakaszok

elliott hullám

Az ábrán jól látszik, ahogy a különböző szakaszok váltogatják egymást. Az optimizmus és a vásárlókedv felhajtja az árakat (1), ami után a lelkesedés kissé csökken, és jön egy átmeneti korrekció (2). Amikor a kedélyek megnyugszanak, a befektetők újra jó lehetőségnek ítélik meg az adott eszközt. Ilyenkor elkezdenek újra vásárolni (3). Ezt követi egy újabb korrekció (4), ami szintén nem tart sokáig, és újra az optimista vevők kerülnek túlsúlyba az emelkedő trend utolsó szakaszában (5), amikor is az árfolyam eléri a csúcsát a trend kifulladása előtt.

Ezzel viszont még nem ért véget az Elliott hullám, hiszen az impulzus szakasz csak az első része az elméletben leírt folyamatnak. Az emelkedést követi egy három részből álló korrekciós szakasz, ahogy az alábbi képen is látszik. Az 5-ös szakaszt követő (A) hullámban csökkenést látunk, amit követ egy pozitív korrekció (B), ezután pedig újra csökkenés következik (C).

elliott hullám

Ahogy átváltunk egy nagyobb idősíkra, láthatjuk, hogy az előzőekben leírt ciklus (1, 2, 3, 4, 5, A, B, C) egy nagyobb trendnek a része, tehát a hosszabb időtávon összességében az 1-es és a 2-es szakaszt jelöli. Ezt az összefüggést mutatja az alábbi ábra.

elliott hullám

Ez a megközelítés a mai napig nagyon elterjedt, és sokan erre alapozzák a befektetési döntéseiket. Mindazonáltal az Elliott hullám elméletnek is megvannak a maga hiányosságai. Az egyik hátránya a nagyfokú szubjektivitás a piac hullámzásának az azonosítása során. A másik a piac, és ezzel együtt a hullámok folyamatos dinamikus változása, ami miatt a trend gyakran eltér egy ideális Elliott hullámtól. Más technikákkal, vagy indikátorokkal együtt alkalmazva viszont nagy segítség lehet az elmélet a kereskedés során, ezért mindenképp érdemes elsajátítani.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU … Olvass tovább

Haladó

Haladó bináris stratégia Mint már mondtuk, eddig nincsen olyan ismert, tökéletes módszer a palettán a piaci események átfogó elemzésére, amelyre 100%-os biztonsággal lehetne hagyatkozni, mint kereskedő. Azonban van több olyan közkedvelt stratégia, amely igen nagy … Olvass tovább

Parabolic sar

A Parabolic SAR (Stop And Reversal) használatát tekintve egy különleges indikátor. Legalább annyira fontos a jelzése a pozíció zárásoknál, mint a nyitásoknál. Ahogy a nevéből is adódik, alapvetően arra fejlesztették ki, hogy akár folyamatosan tudjunk … Olvass tovább