CFD kereskedés

Mit értünk CFD kereskedés alatt?

“Contract for difference”. CFD kereskedés alatt tulajdonképpen árfolyammozgásokra való spekulációt értünk, ahol nem muszáj birtokolnunk az adott instrumentumokat, származtatott eszközöket. Az ilyen jellegű kereskedésben mindkét irányban nyithatunk pozíciót. Emelkedésnél “buy”, míg esésnél “sell” tranzakciót is választhatunk. Azzal persze érdemes tisztában lennünk, hogy ha a piaci mozgás nem a mi irányunkba halad, akkor természetesen veszíthetünk a meglévő tőkénkből.

Ez a típusú kereskedés lehetővé teszi, hogy egy adott eszköz értékének esésére vagy emelkedésére spekuláljunk. Arra, hogy a jelenlegi ár esni vagy emelkedni fog. Derivatív termékről lévén szó, pozíció nyitása esetén nem fog a tulajdonunkba kerülni. Ez annyit tesz, hogy kikerüljük vele a fizikai kereskedések során fellépő plusz költségeket, és így a CFD kereskedés alkalmával csak a mögöttes termékek árjegyzésével fogunk kereskedni.

A CFD kereskedésnél a szerződés két fél között köttetik a nyitó és záró árfolyam közötti differencia cseréjéről. Ezért is hívják úgy, hogy “contract for difference”, azaz “szerződéses különbözet”.

cfd kereskedés

A CFD kereskedés működéséről

A kereskedések hagyományos módjaival ellentétben, a CFD-nél az árfolyamok mindkét irányú elmozdulásakor profitot szerezhet.

Ha Ön úgy véli, hogy az adott eszköz árfolyama emelkedni fog, akkor vételi (buy) pozíciót vesz fel. Ha esésére licitálna, akkor pedig eladási (sell) pozíciót. Ha ezek a tendenciák valóban az ön elképzelései alapján fognak történni, akkor mindkét esetben, minden pont után, profitot könyvelhet el. Fordított esetben, amennyiben a piacok nem abba az irányba mozdulnak el, amit Ön megjelölt, úgy természetesen veszteséget is realizálhat.

Az hogy mennyi profitot vagy veszteséget fog elkönyvelni, az a beállításaitól, azaz felvett pozíciójának méretétől (lot) és a piaci árfolyammozgástól függ. Az a lehetőség, hogy long és short irányba is tud kereskedni teszi a CFD kereskedést napjaink egyik legkedveltebb és népszerűbb pénzügyi piaci rövidtávú árfolyam mozgásainak kereskedési formájává.

A tőkeáttét használata

A CFD kereskedés során használt termékek tőkeáttétes pénzügyi eszközök. Ez annyit tesz, hogy jóval nagyobb piaci kitettséget szerezhet alacsony kezdeti letétjéhez képest, tehát befektetésének megtérülése, más kereskedési típusokhoz viszonyítva, hatványozottan nagyobb. A CFD használatakor nem kell kifizetnie az eszköz teljes nominális értékét a brókernek. Annak töredékét kell biztosítania, ami folytán letétje jóval nagyobb befektetési portfóliót kezelhet eztán.

Amit azonban még érdemes tudni a tőkeáttétről, hogy amilyen mértékben képes felfokozni a nyeresége mértékét, úgy egy veszteség szintjét szintén fokozni tudja. Magyarán, ha az árfolyamok a nem az Önnek kedvező irányba mozdulnak el, akkor vesztéségének mértéke meghaladhatja a kezdeti letétjének szintjét. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelően kezelje a befektetési kockázatát.

Több száz piacon – köztük Forex, Árutőzsde, Részvények, ETF eszközök, Részvény indexek – alkalmazható a CFD kereskedés minden tulajdonsága, a short és long kereskedési irány, ami nagyon széles spektrumot jelent a magasabb hozamokra pályázó kereskedőknek.

Magyarországon az egyik legjobb kereskedési felület a NAGA, amely széles skáláját biztosítja a kezdő ás haladó CFD kereskedőknek egyaránt. Érdemes kipróbálni demo számlán a kereskedést náluk, hogy megbizonyosodj az ajánlott bróker cikkünk hitelességéről.

tőzsde árfolyamok

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

Három mozgóátlag stratégia

Ez a trendkövető mozgóátlag stratégia három egyszerű MA metszéspontjait veszi alapul. Egyszerű és nagyszerű! Nem szükséges folyamatosan követned a mozgásokat, elég, ha ránézel a grafikonra a gyertyák zárásakor. Ez a mozgóátlag stratégia akkor különösen hatékony, … Olvass tovább

Indikátorok

Miért hasznosak a tőzsdei indikátorok? Azokat a technikai elemzésekhez alkalmazott matematikai algoritmusokat nevezzük indikátoroknak, amelyek a kereskedésben bekövetkezett múltbéli eseményeket, a tréderek reakcióit összegzik, és amelyekből a befektetők előrejelzéseket kaphatnak, illetve következtethetnek ki a jövőben … Olvass tovább

Egyszerű CCI kereskedési stratégia

A CCI indikátort a támasz és ellenállás szintekkel kombináló stratégia egy hatékony eszköz a rövidtávú skalpolásra, akár kezdők számára is. A stratégiának az erősen trendelő árfolyam kedvez leginkább, ezért trend nélküli, oldalazó piacon nem érdemes … Olvass tovább