Blockchain

Mi az a Blockchain?

Manapság rengeteget lehet hallani a kriptopénzek térhódításáról, amelyek a mindennapok hírfolyamainak szereplőivé váltak, és már nincs is olyan ember, aki legalább egyszer ne hallott volna róluk. Azonban ezekhez a fizetőeszközökhöz társul egy háttértechnológia is, amely lehetővé teszi egyedi működési elvüket, aminek sikeres elterjedésüket köszönhetik. Ez a Blockchain vagy Block chain technológia.

Az elnevezés egy olyan elosztott adatbázist jelöl, amely egy folyamatosan bővülő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a módosítás és a hamisítás lehetőségét kizáró módon.

A működésének kezdete és jelene

Kezdetekben a Blockchain mindössze adatok tárolására volt alkalmas. A modernebb megvalósításában, mint az Ethereum esetében is, már futtatható kódok tárolására is képes a rendszer.

Egy blokk a tranzakciók listáját és a benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza, továbbá metaadatokat, amelyek időpontokhoz és más előző blokkokhoz kapcsolják. Ez a fajta koncepció rengeteg kriptovalutához és egyéb elosztott adatbázishoz ihletül szolgált az elmúlt években.

blockchain

A Bitcoin és a Blockchain

A Blockchain rendszert a Bitcoin kriptovaluta legfontosabb és legáttörőbb újításának tartják. Tulajdonképpen egy nyilvános főkönyvként működik, amely minden egyes Bitcoin (és egyéb Altcoin) tranzakciót rögzít.

A Bitcoin egy peer-to-peer prokoll, amelynek hálózatához bárki csatlakozhat, tranzakciókat kezdeményezhet, és blokkok létrehozásával hitelesítheti is azokat. Ezért is hívják ezt a koncepciót “engedélyek nélküli” protokollnak.

A Blockchain hálózat kiterjedése

Eredetileg a Bitcoin létrehozója, bizonyos Nakamoto alkalmazta ezt a megnevezést az általa létrehozott működési elvre még 2008-ban. A rohamosan terjedő újítás 2014-re már 20 Gigabájtos Blockchain fájlmérettel rendelkezett. Az elmúlt pár év kriptovaluta robbanásának következtében, 2015 januárjában már megközelítette a 30 Gigabájtot, míg 2016 év elejétől 2017 januárjára a fájl ugrásszerűen elérte a 100 Gigabájtos méretet.

A decentralizáltságának köszönhetően futótűzként terjed, felértékelve ezzel a több száz újabban megjelenő kriptovaluta piacát. Egyre több befektető dönt úgy, hogy ilyen új technológiás fizetőeszközökbe fekteti a pénzét, remélve, hogy olyan ugrásszerű értéknövekedést produkál, mint a rendszert bevezető Bitcoin tette.

Az egykor még szkeptikus elemzők mára már úgy vélik, hogy a Blockchain egy olyan lavinát indított el, amely legalább olyan változást hoz a civilizációnkba, mint amilyen az internet forradalma volt annak idején. Jelenleg nagyon sokan kereskednek is a kriptovalutákkal. A hihetetlen volatilitása kimagasló hozamokkal kecsegtet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még:

NAGAmarkets

A NAGAmarkets LTD a Naga Group német cégcsoport egyik vállalata. A cégcsoport a Német tőzsdén jegyzett cég, tehát egy tőkeerős és stabil háttérrel rendelkezik. A NAGAmarkets LTD a Ciprusi Tőzsdefelügyeletnél (CySec) bejegyzett cég, tehát EU szabályozott vállalatról van szó, ráadásul ...

eToro vélemény

Erről a brókerről is írtunk egy ilyen cikket, hogy a neten található sok eToro vélemény ne kavarjon össze. Főleg, ha nincs túl sok időd utánajárni, hogy mit gondol a többség a platformról és a megbízhatóságról. … Olvass tovább

Indikátorok

Miért hasznosak a tőzsdei indikátorok? Azokat a technikai elemzésekhez alkalmazott matematikai algoritmusokat nevezzük indikátoroknak, amelyek a kereskedésben bekövetkezett múltbéli eseményeket, a tréderek reakcióit összegzik, és amelyekből a befektetők előrejelzéseket kaphatnak, illetve következtethetnek ki a jövőben … Olvass tovább

ESMA

Az ESMA elfogadta a bináris opciók tiltását és a CFD-k korlátozását a kisbefektetők védelmében Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) intézkedéseket fogadott el a különbözeten alapuló ügyletek (CFD-k) és a bináris opciók kisbefektetők számára történő szolgáltatásáról … Olvass tovább